A A A


DESPRE GIURTELEC

ASEZARE GEOGRAFICA

Ultimele Noutati

ANUL DOMNULUI 2012, LUNA OCTOMBRIE, ZIUA A 7-A RESFINTIREA BISERICII ORTODOXE GIURTELEC LUCRARI DE RENOVARE LA BISERICA

Meteo


www.episcopiasalajului.ro

EPISCOPIA SALAJULUI 

SATUL DE LA POALELE MAGURII

Cadrul geografic si dispunerea in teren a satului Giurtelec:
Satul de la poalele dealului Magura este asezat in partea de Nord- Vest, pe ambele maluri ale raului Crasna se gaseste asezat satul Giurtelecu Simleului.
Raul Crasna a fost deviat prin centrul actual al satului , pentru a se face diferite mori de apa, cam 5 la numar care azi nu mai exista. La intrarea in satul Giurtelec se gaseste un pod care din traditie batarna se numeste "Valea Batarna".
Satul Giurtelecu Simleului este compus in trei parti: partea cea mai mare a satului sau este asezata pe malul Crasnei, a doua parte intre doua dealuri care sunt prelungirea Magurii Simleului, numita Valea Taului,unde s-ar fi adapostit Mihai Viteazul cu oastea lui cand a trecut prin aceste locuri. Partea a treia numita Berc este spre rasarit intr-o parte mai deluroasa a satului, aici fiind prima asezare a acestuia. Satul are forme diferite de relief acestea fiind denumite de localnici sub numele de: Dealul, Coasta Cornului, Dealul Sarghii,Dealul Plesa, Dealul Grisolt care se continua cu Dealul Lazului.
Din fiecare deal amintit mai sus avem si isvoarele care-i poarta numele: "Fantana Turcului", "Fantana Zaichii", "Fantana Popii", "Fantana Bercului", "Rapa lui Demian, "Izvorul Ursului", acestea fiind izoarele de apa potabile necesare gospodariilor din satul nostru.
Satul are forme diferite de relief, spre rasarit este mai deluros, plantat cu pomi fructiferi si vita-de-vie, iar sus spre dealurile Magurii, terenul este impadurit. Pe valea Crasnei terenurile agricole sunt nisipoase si foarte productive cultivate pana in ziua de azi cu diferite culturii agricole.

Groupromo Publicitate - Realizare pagini web ,imagine ,publicitate si promovare online www.groupromo.ro