A A A


Home

ISTORICUL SATULUI PAROHIA ORTODOXA GIURTELECU SIMLEULUI

Ultimele Noutati

ANUL DOMNULUI 2012, LUNA OCTOMBRIE, ZIUA A 7-A RESFINTIREA BISERICII ORTODOXE GIURTELEC LUCRARI DE RENOVARE LA BISERICA

Meteo


www.episcopiasalajului.ro

EPISCOPIA SALAJULUI 

MONOGRAFIA SATULUI GIURTELEC

Satul Giurtelecu Simleului, din com.Maeriste, jud. Salaj este atestat inca din epoca fierului de sapaturile arheologice de pe Coasta lui Damian care imprejmuieste o parte din sat in continuarea Magurii Simleului.In ceea ce priveste vechimea acestei asezari, documente scrise avem inca din 1259, in cartea "Mihai Viteazul si Salajenii" in care se mentioneaza satul Giurtelec, tradus din maghiara insemnand "Pamantul lui Gheorghe".Acesta ar fi fost un mare proprietar de oi merinos "berci" dupa care s-a denumit catunul Berc.Dupa numele pastorului Gheorghe asezarea a primit numele de Giurtelec.Tot in aceasta lucrare este scris ca satul avea 7 porti.O poarta echivala cu 28 de familii (a 5 persoane fiecare).Astfel, s-a ajuns la concluzia ca satul avea in acele timpuri 280 de familii("Mihai Viteazul si Salajenii", p.386).
Din "Monografia" lui Petri Mor aflam ca satul apartinea orasului Simleu Silvaniei, fiind mentionat in documente scrise din 1351.Se precizeaza ca satul ar fi fost donat de catre familia Bathory sotiei principelui ca dota de maritis.
In anul 1364 sunt stabilite hotarele acestui sat si in anul 1429 se mentioneaza ca regele Sigismund al Ungariei il intareste in posesiunea acestui sat pe Csaholi Ioan si Vasile.
Locuitorii acestui sat din toate timpurile au fost in majoritate absoluta romani si apartineau ca iobagi pe pamanturile marilor feudali - Bathory si Banffy (care niciodata n-au locuit in sat.
In anul 1733 numarul familiilor era de 120 si au avut ca preot pe Gheorghe.In 1750 au fost 231 de familii, iar in 1847 existau 684 de suflete. In anul 1890 erau 1059 de suflete, in 1895-1307 suflete.
Suprafata satului era de 2139 de iugare cadastrale.
Astazi satul numara 972 de suflete fiind in totalitate romani ortodocsi.

Groupromo Publicitate - Realizare pagini web ,imagine ,publicitate si promovare online www.groupromo.ro